miercuri, 21 mai 2008

Blend Object + Gradient

Imaginea abstracta de mai jos este facuta, surprinzator , din 6 linii si un dreptunghi. Illustrator ne scuteste de a desena zeci, poate chiar sute de linii, introducand o functie numita Blend. Pe scurt, daca desenam doua linii departate una fata de cealalta si activam functia Blend, introducand numarul de pasi dorit (n), in mod automat intre cele doua linii vor aparea alte n linii. Am spus mai sus dreptunghi pentru ca acesta este modul de a face un background in Illustrator.


Mai intai sa deschidem un fisier nou (eu folosesc rezolutia 1280*800, rezulutia desktop-ului), apoi, cu Rectangle Tool selectat si culoarea de fill selectat gradientul si stroke None, facem un singur click pe suprafata de desenat si introducem 1280*800 (sau cat aveti la rezolutia desktop-ului). Pentru a alinia dreptunghiul la suprafata noastra de desenat, din caseta Align (daca nu apare mergem in meniu la Window - Align) facem click pe sageata din coltul din dreapta sus apoi selectam Align to Artboard, si pe urma facem click pe Horizontal Align Center si Vertical Align Center.


Acum haideti sa aplicam un gradient frumos peste dreptunghiul nostru. Pe site-ul www.colourlovers.com gasiti o sumedenie de culori, ale caror coduri (HEX sau RGB) le puteti lua si apoi aplica obiectului vostru. Avand dreptunghiul selectat si casetele Gradient si Color deschise (daca nu apare o gasim in meniu la Window - Gradient respectiv Color) avem grija ca aceastea sa fie extinse, adica sa fie bifat Show Options dupa ce am facut click pe sageata din coltul din dreapta sus la fiecare, iar in plus la caseta Color sa fie selectat RGB.

Sper ca totul a decurs bine pana aici. Urmeaza sa aplicam gradientul peste dreptunghiul nostru, iar pentru aceasta trebuie sa facem mai intai un click pe primul slider al gradientului apoi din caseta Color sa introducem valorile pentru RGB (ori luate de pe site-ul Colourlovers.com ori la alegerea noastra - eu am folosit 31-59-62 si 143-151-162), si la fel facem pentru al doilea slider. Din nefericire, nu avem o fereastra Colour Picker cand vine vorba de gradienti. Ciudat, nu? La tipul gradientului selectam Linear iar la Angle -90. Cam greoi Gradientul asta.

Dupa ce am colorat background-ul (dreptunghiul nostru) e bine sa blocam layer-ul (in caseta Layer bifam casuta din dreapta ochiului - ar trebui sa apara un lacat) si toate celelalte figuri sa le realizam in layer-e diferite. Putem oricand sa facem layer-ul invizibil, apasand pe ochiul din dreptul layer-ului.

Cream un nou layer, si desenam 2 linii (fill none si stroke negru sau sau de culori diferite), precum mai jos:


Cu ambele linii selectate, mergem la Object - Blend - Blend Options si selectam Specified Steps iar in dreapta introducem numarul de pasi (8) si apoi mergem iar in meniu la Object - Blend - Make sau mai simplu Ctrl+Alt+B (pentru a desface Blend-ul: Object - Blend - Release sau Ctrl+Shift+Alt+B). Oricand putem modifica structura liniilor (modificarea Handler-elor si a Anchor Point-urilor precum si culoarea acestora, folosind Direct Selection Tool (A).

Repetati ultimii 2 pasi pentru a mai crea alte 2 linii + Blend. Eventual puteti modifica opacitatea unui layer, din caseta Transparency). Dupa ce am terminat de trasat liniile , facem din nou vizibil primul layer si salvam tot ca JPG.