joi, 22 mai 2008

butoane 3d

Probabil ati vazut pe multe site-uri figuri ca mai jos, ce dau impresia de tridimensionalitate. Ele sunt foarte simplu de facut, chiar mult mai simplu decat in Photoshop (si in plus, sunt si vectoriale, deci se pot mari/micsora oricat fara a pierde din calitate).

Sa le luam pe rand. Mai intai deschideti un document nou, apoi creati o stea cu mai mult colturi (eu am pus 22). Culoarea folosita de mine e #E1332A. Cu steaua selectata, apasati Ctrl+C apoi Ctrl+F (e copy - paste obisnuit numai ca steaua noua se va plasa deasupra primei stele). In mod normal dupa aceasta operatiune steaua de deasupra va fi selectata. Acum mergem la Object - Path - Offset Path si scriem -5 px la Offset. Facand asta, am micsorat steaua de deasupra astfel incat sa fie distanta de 5 pixeli intre ele.


Ca sa ne incurce pe mai departe, schimbati-i culoarea in alb, si apoi cu Pen Tool desenati o curba, ca mai jos:


Apoi, selectand curba noastra si steaua alba (tinand apasat Shift), din caseta Pathfinder apasati pe Divide. Illustrator ne va "taia" steaua noastra in 2 parti, iar noi vom selecta acum partea de jos cu Direct Selection Tool si apoi o vom sterge (delete). Tot ce ramane acum de facut este sa selectam partea ramasa, sa-i aplicam un gradient (alb negru, iar in tab-ul Gradient selectam Linear si unghiul de -90) apoi din tab-ul Transparency selectam Screen la blending mode.



Okey si acum pentru cercul verde. Cam asa arata el de fapt, fara nici un efect aplicat.


Desenati un cerc mare verde (#194626) apoi in centrul lui un cerc mai mic (#78A30F) eventual aliniate pe verticala. Dupa ce le-ati facut, selecati-le pe amundoua si apasati Ctrl+Shift+B (Object - Blend - Make, dupa ce ne-am asigurat ca la Blend Options este trecut Smooth Color). Urmeaza sa facem o elipsa care este umpluta cu un gradient alb-negru. Dupa ce am facut-o si aliniat-o cu cercurile, mergem la caseta Transparency si selectam Screen la blending mode.


Cat despre bara gri, este realizata precum steaua de mai sus. Desenam un dreptunghi cu colturile rotunjite (alb-negru, type - linear, unghiul de 90, location 15%), apoi Ctrl+C si Ctrl+F ; pe urma mergem la Object - Path - Offset Path unde selectam -2 px.


Ii schimbam culoarea pentru a se distinge de cel de sub el, si desenam o linie orizontala cu Line Tool (tinem apasat pe Shift in timp ce o desenam) putin mai jos de centrul dreptunghiurilor. Selectam atat linia cat si dreptunghiul de deasupra si de la caseta Pathfinder selectam Divide, apoi cu Direct Selection Tool selectam portiunea de jos si o stergem (delete).


Portiunii ramase ii aplicam un gradient alb-negru (unghiul -90, location 50%), apoi din caseta Transparency selectam Screen. Pentru un efect si mai frumos, cu dreptunghiul mare selectat, mergem la Effect - Stylize - Drop Shadow si introducem datele de mai jos: