marți, 27 mai 2008

despre Pattern-uri

Cu ajutorul Pattern-urilor, putem umple diverse figuri geometrice cu un anumit tipar. Mai bine va explic in imagini. Tiparul de mai jos este folosti ca fill pentru un dreptunghi, o stea si un cerc:




Sa incepem cu un document nou (1280*800 folosesc eu); apoi facem un dreptunghi de aceleasi dimensiuni (am folosit culoarea #C0A818) pe care il aliniem cu artboard-ul, blocam layer-ul si cream apoi un nou layer, in care desenam un cerc (#A83018) cu dimensiunile 60px * 60px.



Selectam conturul cu Direct Selection Tool (A), apoi avand Pen Tool (P) selectat, cream un nou anchor point ca in figura de mai jos, apoi din nou cu Direct Selection Tool il tragem in stanga jos, aliniindu-l cu extremitatile jos si stanga ale cercului.




Dupa ce am facut toate astea, cautam sub Pen Tool unealta numita Convert Anchor Point Tool, si facem un click pe punctul creat la pasul anterior. Daca toate au mers bine pana aici, cam asa ar trebui sa iasa cercul nostru modificat:



Facem 3 copii ale figurii noastre (ori folosind Alt in timp ce tragem cercul modificat - si Shift pentru a mentine linia orizontala sau verticala, ori folosind Transform din meniu), pe care le inversam ca sa se alinieze ca in figura din dreapta (un cerc il coloram cu negru).


Dupa ce grupam cele 4 cercuri modificate (Ctrl+G sau Object - Group), incepem sa formam primul rand astfel:
- facem cate o copie, manual, cu mouse-ul (folosind Alt si Shift) pana cand umplem un rand (chiar daca nu facem o spatiere exacta intre 2 figuri, le selectam pe toate si apasam pe Horizontal Distribute Center
- facem cate o copie folosind Object - Transform - Move ca mai jos, pana cand umplem randul:



Dupa ce am creat primul rand rotim figurile astfel incat sa ne iasa ca mai jos:


Cu primul rand selectat, repetam pasul anterior doar ca acum lucram pe verticala. Ar trebui ca in final sa obtineti prima figura din acest tutorial.

Deblocam layer-ul cu dreptunghiul, apoi selectam tot ce avem pe suprafata de desen si mergem la Object - Transform - Scale pentru a micsora noul nostru Pattern. Eu am ales 60%. Avand totul selectat, facem un click stanga peste selectie si o tragem spre caseta Swatches (daca nu este deshisa mergem la Window - Swatches) sau cautam in meniul Edit, Define Pattern.


Observam acum ca in fereastra Swatches ne-a aparut un nou pattern, iar daca cream un layer nou si desenam un dreptunghi si facem click pe pattern-ul nostru, observam ca el se umple cu tiparul respectiv.


Enjoy!