vineri, 30 mai 2008

efectul de oglinda

Sa incepem cu un document nou. Creati un dreptunghi de dimensiunea artboard-ului, cu un gradient gri-negru (-90 grade), apoi blocati layer-ul si creati un alt layer, in care desenati 2 cercuri de 250px*250px fara stroke, avand culoarea de fill #C51B0E. Aveti grija ca ele sa fie aliniate ca mai jos:

Cu primul cerc selectat, apasati Ctrl+C apoi Ctrl+F pentru a-l duplica, apoi mergeti la Object - Path - Offset path si introduceti -7 px si schimbati culoarea cercului in alb.


Folosind Pen Tool, trasati o curba dintr-o extremitate a cercului in alta, precum in imagine:


Si acum, selectand curba impreuna cu cercul alb (cu Shift) in caseta Pathfinder facem click pe Divide si apoi avand Direct Selection Tool (A) selectat, selectam partea de jos a cercului si o stergem.

Avand partea de sus a cercului alb selectata, o umplem cu un gradient alb-negru (-90) iar in tab-ul Transparency selectam blending mode Screen si opacitatea 90%


Am terminat cu primul cerc. Ca sa-i facem "reflexia" selectam cercul de jos, apoi din tab-ul Transparency facem click pe sageata din dreapta acestuia si selectam Make Opacity Mask. Cercul nostru va disparea, ramanand doar conturul lui, iar in tab-ul Transparency va aparea un dreptunghi negru, pe care vom face acum click.


Observam ca va disparea pana si conturul cercului nostru, iar in fereastra Layers observam ca lucram in layer-ul numit Opacity Mask. Facem un dreptunghi umplut cu un gradient alb-negru (directia -90) chiar peste locul unde este cercul nostru. Illustrator nu deseneaza un dreptunghi alb-negru ci de fapt incepe sa ne "arate" cercul nostru de sub dreptunghi, in functie de cum este fill-ul acestuia din urma. Alb inseamna ca putem vedea prin dreptunghi, iar negru inseamna ca nu putem vedea, iar daca peste dreptunghi am aplicat un gradient inseamna ca cercul nostru se va "vedea" treptat, mai mult sus si mai putin jos.


Dar noi vrem ca el sa fie doar putin vizibil in partea de sus. Pentru a face acest lucru, mergem in tab-ul Gradient, dam click pe al doilea slider (negru) iar in tab-ul Color selectam RGB si valorile (0,0,0), apoi intorcandu-ne in tab-ul Gradient mutam slider-ul din mijloc la pozitia 13%.


Spor la lucru!